Saturn in Pesti in miscare aparent retrograda, 29 iunie – 15 noiembrie 2024

Cunoscut in mitologie ca zeu al timpului (Cronos), Saturn a intrat in semnul mutabil al Pestilor in 7 martie 2023. Din 28 iunie la 21:05 este in statie retrograda la 19°25’Pesti (simbol sabian A table set for an evening meal), micsorand viteza aproape de zero si pornind in 29 iunie 2024 la 21:05 in miscare retrograda pana la 12°Pesti (simbol sabian An ancient sword, used in many battles, is displayed in a museum) in 15 noiembrie la 16:20, cu cateva ore diferenta de momentul de Luna plina in Taur din aceeasi zi. In 2024 va marca si cele doua eclipse din toamna, cea lunara in Pesti din 18 septembrie si cea solara in Balanta din 2 octombrie. Zilele adiacente momentului de retrogradare ne pot da o idee legata de ce anume avem de indreptat, daca este cazul, in plan interior sau exterior.

Retrogradarea lui Saturn este un fenomen care se repeta anual, pentru aproape patru luni si jumatate. Anul trecut a avut loc intre 17 iunie si 4 noiembrie. Evenimente din acea perioada se pot repeta acum, primind pana pe 15 noiembrie o sansa noua de rezolvare, reconstruire, restructurare. Saturn retrogradeaza in Pesti, unde incheie un ciclu mai lung si face o ultima “corectura” a unor situatii care isi au originea pentru unii din noi inca din 1993-1996, repetate de-a lungul timpului, ca un fel de pattern, in aceeasi forma sau in forma diferita. In functie de harta fiecaruia se poate intelege ce anume s-a repetat la nivel individual. Conteaza si experienta acumulata de atunci incoace in domeniul activat de Saturn natal. Se pot reorganiza si chestiuni incepute in noiembrie anul trecut, acum poate veni premiul, in functie de efortul depus si responsabilitatea asumata.

Saturn este planeta care ne indeamna sa fim seriosi, responsabili si increzatori. Este si planeta timpului, iar lectiile lui cer realism, munca, simt practic, rabdare si responsabilitate, constructie si eficienta si un efort de materializare, de punere in practica planificat. Toate acestea pot aduce ca premiu stabilitate si incredere, putere, crestere si succesul dorit si neaparat meritat. Fara ele pot aparea stari de teama, oboseala, nesiguranta, frustrari, limitari, tristete, melancolie. timiditate sau impresia ca e vina noastra. Asa ca domeniul din harta individuala unde apare Saturn este supus unor restrictii sau limitari, blocaje sau intarzieri daca “proprietarul” hartii nu invata sa trateze lucrurile cu rabdare si responsabilitate, constructiv si eficient, sa puna in practica cu realism.

Cei care au in harta natala Saturn Rx cunosc acest tip de intoarcere spre interior posibilele umbre ale retrogradarii: stagnare, intarziere, limitare, imaturitate, stari de tristete sau melancolie, insingurare, daca nu au facut efortul de a avea incredere, hotarare, planificare si responsabilitate si vor fi mai putin influentati de retrogradare.

Harta momentului de retrogradare: Saturn in Pesti guvernat de Neptun in domiciliu pe grad anaretic, in sextil cu Marte in Taur, trigon la Mercur si Venus in Rac, opozitie la Juno in Fecioara, trigon la Pallas in Scorpion. Soarele in Rac si Luna in Berbec in cuadratura in receptie mutuala. Stele fixe: Skat. Casa II indica la nivel colectiv situatii legate de resurse materiale, valori emotionale, stima de sine.

O data ce Saturn intra in miscare aparent retrograda, situatii legate de timp, intarziere, rabdare, limitare, restrictie, separare vor fi poate mai evidente ca de obicei. Daca exista situatii blocate, intarzieri sau limitari, Saturn Rx ne obliga sa ne reorganizam, sa restructuram un anumit domeniu de viata, sa regandim in termeni practici, realisti o anumita situatie de viata pentru a obtine autoritate, prestigiu si succes.

In Pesti, Saturn cere si o mica doza de gratie, calm si credinta in cele nevazute. Si de sinceritate, aceea de a recunoaste unde am gresit- daca am gresit, fara sa ne invinuim degeaba. De a inceta cu lupta pe care o ducem cu altii ori cu noi insine, de a gasi pacea, iertarea. Sau de a ne recunoaste punctele slabe, lipsa de empatie, de caldura, ajutor, mila si consideratie umana. Ori de a recunoaste blocajele pe care le avem, greutatea de a exprima propria vulnerabilitate, propriile inhibitii, situatiile haotice. De a renunta la control, respingere, tacere, tedninte dictatoriale sau insingurare.

Tendinta este sa facem munca indicata de Saturn in aceasta perioada mai degraba la nivel interior, insa Marte da impulsul de a actiona, de a ne sufleca mainile pentru a obtine constructiv ceva care sa treaca testul timpului si credintei, de a ne gasi curajul, motivatia sau energia de a porni o restructurare, daca ea este necesara. Saturn ne indica toate caile, resursele, valorile de tot felul, inclusiv imaginative, care ne pot ajuta in domeniul marcat de retrogradarea sa. Si mai ales ne da o idee clara despre ce vom obtine. Luna si Soarele colaboreaza, aducand grija, rabdare, protectie emotionala, dar si curaj, incredere si hotarare pentru inceputuri stabile.

Jupiter, guvernatorul sau, pune lupa asupra situatiei curente si provoaca gasirea unei solutii, o expansiune poate un pic prea optimista ori nejustificata, perspectiva si calitate, expansiune sociala, planificare eficienta, o gandire echilibrata, recompense prin comunicare si crestere prin calatorii, educatie inalta, credinta, strainatate, o relatie de afaceri sau personala.

Avem de partea noastra si capacitatea de a comunica ingenios si destept, de a interactiona cu farmec, cu bunavointa si caldura, de a face noi legaturi in plan familial. Pot reveni in atentie si se pot incepe acum faze noi ale unor proiecte trecute. Atentie insa la tendinta de a ne iluziona, de a vorbi mai mult decat e necesar sau cu cine nu trebuie, la teama ori fuga in fantezie care nu ne lasa sa actionam (all dream, no action). Nelson Mandela (considerat un Dream (Pesti) Manager (Saturn), avea Saturn in Pesti, a spus: “Vision without action is just a dream, action without vision just passes the time and vision with action can change the world.”.

Pe ce trebuie sa ne concentram? Pe punere in practica, solutii eficiente, productivitate, realizare, recunoastere, construire, crestere sigura si lenta.

Ce trebuie sa educam pe Saturn retrograd? Rabdarea, rezistenta, disciplina, intelepciunea, detasarea sau apropierea inteleapta, ambitia, spiritul constructiv pe o durata lunga de timp si capacitatea de a pune limite eficiente, iar nu ziduri de insingurare. Pestii sunt un semn in care suntem tentati sa nu punem limite, sa nu ne asumam responsabilitati, sa fugim de realitate, sa lasam ca lucrurile sa se dizolve, sa dispara, sa vedem lucrurile distorsionat, prea roz sau prea negru. Si chiar daca par energii diferite la prima vedere, Saturn are tendinta de a se insingura in spatele unor pereti pe care si-i construieste singuri ca protectie, iar Pestii dau tendinta de izolare in fantezie ori visare.

Ceea ce inseamna ca vom fi nevoiti sa devenim practici, sa ne acordam la interiorul nostru, la ce pastram secret in noi insine, la ce iubim si ne e teama sa manifestam si sa evaluam cum putem concretiza ori pune in practica. Saturn vine acum sa responsabilizeze sau sa contruiasca. Ori dimpotriva sa distruga, sa elimine patternuri neconstructive sau lipsite de seriozitate in viata fiecaruia, daca este cazul. Compasiunea si grija, spiritualitatea si iluziile sunt si ele subiecte ale acestei retrogradari, asa ca vom asista la nivel individual sau colectiv la subiecte care incorporeaza aceste cuvinte cheie (de exemplu in plan colectiv spitale, tabere de refugiati, filantropie, victime, raniti, etc). Saturn ne ajuta sa vedem ce este in spatele iluziilor si fanteziilor, sa construim practic si realist ce visam ori speram. Nu pentru ca nu-i place visarea ori imaginatia, ci pentru ca tine sa punem in practica ce ne dorim cu tot sufletul, sa avem incredere si sa fim sinceri cu noi insine.

Semnele asupra carora acest tranzit va avea un impact mai puternic sunt Capricornul si Varsatorul, Sagetatorul si Pestii, de aceea cei care au Soarele, Luna, Ascendentul, planete sau puncte virtuale in aceste semne vor simti mai clar aceasta retrogradare. La fel si cei cu planete sau puncte virtuale intre 16-24° ale oricarui semn

Iata ce domenii de viata vor fi supuse reevaluarii reponsabile, eficientizarii, ajustarii, punerii in practica, reconstruirii, reorganizarii ori eliminarii unor cicluri neconstructive, obiceiuri sau clisee, in functie de semnul Soarelui sau Ascendentului. Sistem de domificare Whole/Placidus.

Berbec/ Casa XII – Rugaciune si meditatie, retragerea intr-un loc spiritual departe de agitatia cotidiana, conversatia cu cineva drag, plimbarile scurte in natura sau pur si simplu odihna, spiritualitate, relaxare, iertare de sine, stare de bine si pace interioara, legatura dintre corp si suflet, teama de abandon, lasarea trecutului in urma, bunatatea fata de voi insiva, vise neobisnuite, premonitie.

Taur/ Casa XI Planuri de viitor, prieteni, fratii, asociatii non-profit, comunitati online, filantropie, grupuri si cluburi cu aceleasi valori, internet, tehnologie de ultima ora sau de ultimii sase-sapte ani.

Gemeni/ Casa X Directie a vietii, teluri si ambitii profesionale si sociale, persoane importante in familie sau cu functie administrativa, relatia cu unul dintre parinti.

Rac/ Casa IX – Credinta, calatorii la mare distanta, in zone exotice sau cu rol spiritual, invatamant superior, libertate si spirit de aventura, strainatate, filosofie, principii de viata.

Leu/ Casa VIII – Parteneriate financiare sau emotionale, valori puse in comun cu partenerii, relatii intime, vulnerabilitate, frici, teama de pierdere/furt sau lipsa de control, secrete, partaj, mostenire, rente, chirii, taxe si impozite, relatia cu bancile.

Fecioara/ Casa VII – Parteneriate echitabile si echilibrate, de viata sau de afaceri, casatorie, contracte, rivali, concurenta, clienti.

Balanta/ Casa VI – Munca, relatia cu colegii de munca, obligatiile fata de ceilalti, rutina zilnica, alimentatie corecta, stres si odihna, criza, dependente, detalii care va fac particulari, va asigura o buna functionare si va tin departe de crize, stres sau dezenergizare.

Scorpion/ Casa V – Iubire romantica, placere si fericire, copii, hobbyuri, risc, timp liber, antreprenoriat.

Sagetator/ Casa IV – Relatia cu membrii familiei, mama, casa, copilarie, familie si sentiment de apartenenta la familie, patrie, neam, memorie si amintiri, echilibru sufletesc.

Capricorn/ Casa III – Prieteni apropiati, frati/surori, comunicare (apeluri telefonice, scrisori, mailuri si mesaje virtuale), acte si documente, adolescenta, drumuri scurte, vecini, cartier si vecinatate, invatare/cursuri scurte.

Varsator/ Casa II Venituri, valori materiale si de alta natura, bunuri personale, aptitudini, incredere de sine, lucruri care va fac placere, posesivitate.

Pesti/ Casa I –Identitate, personalitate, corp fizic, vitalitate si sanatate.

Sper ca aceste randuri sa va fie de folos. Va amintesc ca cele scrise mai sus constituie o analiza generala, ce poate fi nuantat diferita de cea facuta pe harta individuala. Numai bine, pe data viitoare 🙂

Leave a comment